بومیسازی ماده مؤثره رادیودارو برای تشخیص و درمان سرطان
در یک شرکت دانشبنیان محقق شد؛
محققان یک شرکت دانشبنیان موفق به تولید یکی از پرکاربردترین رادیوداروهای پپتیدی در تشخیص و درمان انواع تومورهای سرطانی شدند.
به گزارش پایگاه خبری اخبارخوب به نقل از خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد شاهچراغ مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان درباره بومیسازی یک ماده مؤثره رادیودارو برای تشخیص و درمان سرطان گفت: یکی از پرکاربردترین رادیوداروهای پپتیدی که بهصورت دوگانه در تشخیص و درمان انواع تومورهای نورواندوکرین کاربرد دارد، دوتاتیت استات لیبلدار شده با رادیوایزوتوپهای گالیم و یا لوتنیوم است.
وی افزود: مهمترین وظیفه این رادیوداروها اتصال هدفمند به بافت سرطانی و ساطع کردن انرژی است که از این روش با عنوان درمان هدفمند سرطان (Targeted Therapy for Cancer) یاد میشود.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان مطرح کرد: اگر هدف تشخیص سرطان باشد پس از تزریق گالیم-دوتاتیت توسط دستگاه PET Scan تصویربرداری انجامشده و محل دقیق تومور به همراه متاستازهای احتمالی معین میشود. با توجه به اتصال هدفمند این رادیو دارو به بافت سرطانی امکان تشخیص تومور در سایزهای کوچکتر از ۱ میلیمتر هم میسر است. در صورت پیگیری هدف درمانی پس از تزریق لوتنیوم-دوتاتیت توسط دستگاه SPECT تصویربرداری خواهد شد و روند متلاشی شدن تومور سرطانی از طریق تابش اشعه بتا توسط رادیو ایزوتوپ لوتنیوم بررسی میشود.
شاهچراغ در ارتباط با بازار هدف این محصول عنوان کرد: این مواد مؤثره رادیو دارویی پس از اتصال به رادیو ایزوتوپهای مناسب توسط یک شرکت وابسته به سازمان انرژی اتمی به همه مراکز پزشکی هستهای و PET Scan در سراسر کشور ارسال میشود.
وی با اشاره به دریافت تسهیلات از صندوق سلامت ثامن بیان کرد: برای کاهش قیمت محصول نهایی از طریق افزایش راندمان و افزایش درصد خلوص محصول، از تسهیلات پیش از تولید صنعتی صندوق سلامت ثامن استفاده کردیم و موفق شدیم با تکیه بر دانش محققان داخلی، ماده مؤثره مورد نظر را باکیفیت برابر با نمونههای استاندارد اروپایی تولید کنیم.
**دقت بالای استفاده از رادیو دارو در مقایسه با روشهای سنتی
در ادامه حمیدرضا فرهادی مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری سلامت ثامن با اشاره به عملکرد اختصاصی این رادیودارو گفت: عملکرد اختصاصی این محصول، بدون اثرگذاری بر سایر سلولهای سالم بدن، باعث شده تا عوارض جانبی آن نسبت به روشهایی مانند جراحی، شیمیدرمانی و یا پرتودرمانی کاهش پیدا کند و شاهد اثربخشی بسیار بالاتری باشیم. علاوه بر این در حوزه تشخیص سرطان میتوان بهسرعت و دقت بالای استفاده از این رادیو دارو در مقایسه با روشهای سنتی و تهاجمی نمونهبرداری اشاره کرد.
وی با تأکید بر نبود نمونه مشابه داخلی این محصول در کشور توضیح داد: شرکتهای محدودی در دنیا در حوزه رادیو داروها فعالیت دارند که همه بازارهای بینالمللی را در دست دارند. تا قبل از این سازمان انرژی اتمی بهصورت محدود این رادیو دارو را از طریق شرکتهای خارجی بهصورت غیرمستقیم تهیه میکرد؛ اما با توجه به تحریم سازمان انرژی اتمی توسط کنگره آمریکا و شرایط خاص حمل این داروها نیاز بود که توانمندی تولید این محصول در کشور ایجاد شود.